Sestavte si zajímavé svatební menu podle tradice

Chystáte svatbu a chcete se do jejích příprav co nejvíce zapojit? Nezapomeňte na svatebního kameramana, který celý zachytí celý Váš okamžik a zůstane Vám vzpomínka na celý žívot.

Hostina v restauraci či ve venkovních prostorách?

Jednou z nejdůležitějších součástí každé svatební oslavy je svatební hostina a tedy i menu na ní. Na začátku je potřeba se rozhodnout, jestli budete pořádat svatbu v restauraci, která vám nabídne veškerý komfort, nebo se necháte zlákat hezkým počasím a uspořádáte venkovní oslavu na udržované zahradě. Potom můžete také využít nabídku bar cateringu od profi firem, které vám zařídí vše od stanu, po menu a barmanskou show. Rozhodujícím prvkem mohou být i finance – v restauraci vás hostina vyjde na 1000,- až 2000,- na hlavu, catering je možné zařídit již za 550,- na osobu včetně nápojů a alkoholu.

Dekorace i svatební tabule musí ladit se stylem svatby

Než však začnete podávat jídlo, je třeba připravit svatební tabuli.  Při jejím výběru a výzdobě byste se měli řídit celkovou atmosférou svatby a doladit tabuli podle šatů nevěsty, květinovou výzdobu přizpůsobit svatební kytici. Posledním trendem ve výzdobě jsou vysoké jednoduché květinové dekorace ve skleněných vázách. Působí velmi elegantně a krásně se budou vyjímat na snímcích, záběrech vašeho svatebního fotografa a kameramana. Pokud budete mít hostinu na zahradě, můžete k dekoraci stolu využít přírodní materiály a proutěné obaly na květiny. A nezapomeňte pro každého hosta připravit na jeho místo kromě jmenovky vytištěné menu, které ho naláká na svatební hostinu.

Jak správně sestavit menu?

Než začnete plánovat svatební menu, je třeba zodpovědět si několik základních otázek: kolik bude svatebních hostů? Kolik je mezi nimi dětí, které mohou mít poloviční porci? Je mezi svatebními hosty někdo s potravinovou alergií nebo speciální dietou? Po zodpovězení těchto otázek můžete začít sestavovat menu. Nezapomeňte, že svatba není pouze oběd, ale většinou se protáhne do večera a proto je potřeba myslet i na večeři.

Ještě než začnou hosté obědvat, bývá zvykem, že otcové nevěsty a ženicha pronesou svatební přípitek. A pak již nastává čas hodování. Obědové menu se většinou skládá ze 4 chodů – předkrm, polévka, hlavní chod a zákusek. Veškerá jídla na svatbě by měla být lehčí, aby příliš nezatížila zažívání hostů a nezpůsobila nežádoucí problémy. Můžete si vybrat mezi klasickým menu s knedlíčkovou polévkou a svíčkovou nebo exkluzivním s gastronomickými specialitami. Opět záleží na vašem vkusu a financích. Klasické menu pořídíte již za 200,- na hlavu, to exkluzivní až za 900,- Kč. Jako zákusek se podává svatební dort, který společně krájí novomanželé, a alespoň kousek by měl ochutnat každý svatebčan. Při jeho výběru volte podle celkové atmosféry svatby. Možností je v současnosti nepřeberné množství od klasických patrových dortů, po moderní hranaté dorty s ozdobami z živých květů apod.

Večeře se skládá pouze ze tří chodů bez polévky. Během celého dne by mělo být k dispozici občerstvení (ovoce, sýry, zelenina, banketky) samoobslužnou formou nebo s obsluhou od barmanů a neměli by chybět svatební koláčky.

Pokud připravujete svatební oslavu venku, je nutné zvážit, jaké připravíte jídlo s ohledem na možnosti restaurace. Někde vám nabídnou chladící vitríny a potom není problém s jakýmkoli občerstvením. Pokud tuto možnost nemáte, je lepší vynechat potraviny, které podléhají rychlé zkáze. Vyberte si podle svého vkusu, zájmů, finančních možností a hlavně nezapomeňte na to, že svatební den si máte užít a spolu s vámi i všichni vaši hosté.

Může se Vám líbit ...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera